Celodenní menu na Štědrý den

Celodenní menu na Štědrý den

To, jak se na Štědrý den nasnídáme, může ovlivnit celkovou pohodu svátečního dne. Všichni samozřejmě známe pověru, že ten, kdo vydrží celý den nic „nepapat“, uvidí zlaté prasátko. Hladovění ale také není příliš správná volba. Pomůžeme vám sestavit celodenní jídelníček tak, aby vás nemuselo hryzat svědomí a zároveň jste si mohli výborně pochutnat.

Večeře je asi jasná – smažený kapřík, řízečky, bramborový salát, zkrátka pořádna hostina pro celou rodinu. Snídaně je však základ, a proto ještě dřív, než se děti vzbudí, můžete jim na stůl připravit známou klasiku.

Snídaně

Domácí vánočka dokáže provonět celý byt mnohem lákavěji než cukroví. Nejlepší je ještě teplá, potřená marmeládou nebo nutellou a zapít se může sladkým kakaem. Tuto variantu jistě upřednostní zejména děti a určitě vás za ni odmění vřelým objetím. A pokud si letos chcete na vánočku troufnout sami, přinášíme vám osvědčený recept. Zavinutí těsta už však budete muset nastudovat v kuchařce nebo v návodu na internetu.Připravíme si:

  • 600g polohrubé mouky
  • 150g cukru krupice
  • 40g droždí
  • 3 vejce
  • špetku soli
  • 250ml mléka
  • 120g másla
  • mandle, rozinky a citronovou kúru

Připravíme si kvásek, který necháme v teple pracovat. Mezitím si prosejeme mouku. Do mouky přidáme vzešlý kvásek, změklé máslo a mléko. Nakonec přisypeme i zbylé ingredience a vše spojíme ve vláčné těsto. To necháme kynout další dvě hodiny. Hotový upletený cop potřeme vejcem a posypeme např. mandlemi nebo tím, co má každý rád. Vánočka se peče cca 40 minut max. na 170°C.

Oběd

Svačinky jsou mezi jídly jasné -cukroví, které najdeme na stole. Rozhodně to s ním ale nepřehánějte, protože i oběd vás může dobře nasytit. Doporučujeme servírovat klasickou pochoutku všech českých domácností – houbového kubu. Toho připravíme skutečně jednoduše:Připravíme si:

  • 300g krup
  • 100g hub, nejlépe sušených
  • 100g sádla
  • 1 cibuli
  • česnek, asi 5 stroužků
  • majoránku, kmín, sůl a pepř

Kroupy necháme propláchnout pod studenou vodou nebo je můžeme nechat odmočit i přes noc. Poté je vaříme do měkka společně s houbami. Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme česnek a směs krup s houbami. Osolíme, opepříme a lehce zasypeme majoránkou. Vše přendáme do pekáčku a pečeme v troubě cca 30 minut.

Štědrovečerní pohoštění

Takovou tu klasiku, kapra a salát, známe všichni. Můžeme si ale letos večeři ozvláštnit o pokrmy, které zas tak často nevaříme. Hrachovou polévku podávejte se smetanou a malým kouskem lososa a kapra si tyto Vánoce připravte úplně jinak:Marinovaný kapr s řepouPřipravíme si:

  • filety z kapra
  • 2 lžíce hořčice
  • česnek
  • 1 řepa
  • kopr
  • hladká mouka na obalení + strouhanka

Filety necháme alespoň 3 hodiny odpočívat v marinádě z hořčice, česneku a kopru. Řepu upečeme v alobalu. Ještě předtím ji ale dobře posolíme. Než začneme kapra obalovat v mouce, osušíme ho od marinády a po moučném obalu jej ještě proklepeme ve strouhance. Upečenou řepu krájíme na kostičky a připravíme si k ní ještě salát z rukoly a mrkve.

Napsat komentář